5/30/2006

Förbättra din look

Nu är jag back in business. Efter Lundakarneval, orkesterresa till Holland och Amsterdam samt bredbandsproblem är jag äntligen tillbaka med bloggandet. Hoppas ni inte tröttnat för mycket på väntandet...

Idag har jag som synd är inte så mycket att skriva om för tillfället men ett litet tips på ett bra blogginlägg får man väl ändå göra. Manolo har nämligen skrivit ett inlägg- "Tre tips för att förbättra din look". Läsvärt!



Första bilden på google-sökningen "look"...

Andra bloggar om:
, ,

5/16/2006

Bloggflagga

Idag har jag haft grymt svårt att hitta något att skriva om till den här bloggen. Och ingen motivation egentligen heller. Nu har den dock kommit, jag har till och med orkat göra en bloggflagga.

Den skulle kunnat bli hur som helst, med noter på eller med ett vinterlandskap. Men de senaste åren har jag haft en förkärlek till färgen rosa. Rosa hatt, rosa piké och allt annat som kan vara i rosa. Därför gjorde jag min flagga rosa. På många sätt och vis...



Andra bloggar om: , ,

5/15/2006

Visste du att?

..Liza Marklund mestadels lyssnar på Rammstein?

..En ko fiser ut 600 liter metan per dag (nog att fylla 40 st partyballonger)?

..Eskimåerna, är den enda etniska gruppen i världen som, saknar könshår?

Vill du hitta fler "Visste du att"? På Susning, Wikipedia eller på "Visste du att?" hittar ni dem!




Andra bloggar om: , ,

5/13/2006

Svenskar svär för mesigt

Alternativt: Svordomar med lite svulst i

I ”Jordens smartaste ord” av Fredrik Lindström (ISBN 9100103489) finns ett kapitel om svordomar. Där står det mycket om att svenskan saknar riktigt hårda svordomar, vi svenskar svär mesigt helt enkelt.

Svordomsforskaren Magnus Ljung delar in svordomar i fem huvudkategorier (taget från boken):

- det religiösa motivet

- analmotivet

- könsorgansmotivet

- samlagsmotivet

- mammamotivet

Svenskar använder mestadels svordomar som tillhör de två första kategorierna. Internationellt sett däremot är riktigt hårda svordomar från alla kategorier vardag. ”Din mamma”- skämt har börjat användas i större utsträckning i Sverige men fortfarande dominerar djävulssvordomarna. Att vi svär snällt kan ju tyckas vara bra, eller dåligt – välj själva. Mesigt svär vi dock gentemot andra språk.

I boken finns några talande exempel från utlandet:

Fittornas vår! (Vittujen kevät) i finskan används ungefär som ”Det var värst”.

Gå till kuken! (Vete al carajo) från spanskan används ungefär som ”Dra åt helvete”.

Det tydligaste exemplet är dock italienskt. En hård hästkuk i din mun! (Cazzo duro di cavallo nella tua bocca) tycker jag talar sitt tydliga språk- vi svenskar svär väldigt dåligt. Speciellt som dessa exempel jag nu visat är vardagliga svordomar i respektive språk.

Barn som svär tycker jag är hemskt på sätt och vis. Även om jag förstår att det är svårt att hålla barnen ifrån det. Att ungdomar sedan använder både ”Din mamma luktar kebab” och ”Fan, din jävla fitta” som svordomar tycker jag är ganska normalt. Eller?

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , , , ,

5/10/2006

Vasaloppet redan fullt

15900 skidåkare räckte. Nu är det fulltecknat till nästa års Vasalopp och inga fler anmälningar tas emot. Totalt är det 20400 åkare som ska åka något av de lopp som arrangeras under vasaloppsveckan. (Via n24)

Andra bloggar om: , ,

5/09/2006

Svenskar pratar utländska

Många tror säkert att vi svenskar är väldigt duktiga på engelska. Ganska duktiga är vi också, vi klarar oss. Nu börjar dock andra europeiska länder gå om oss. Medelhavsländer som Spanien och Grekland satsar stort på engelska som ämne i skolan och de är faktiskt om oss. Jag har själv gått i spansk skola under en tid och deras engelskkunskaper överträffade utan tvekan mina. Överlag är dock Sveriges befolkning fortfarande bättre på engelska. Det finns inte många över 35 som kan prata mycket engelska i Spanien inte. Men ungdomarna under 30 är jag helt övertygad är bättre än oss på engelska.

När det gäller tredje och fjärdespråk som spanska, franska, tyska eller finska är vi däremot väldigt duktiga. Få länder läser så många språk som vi, från så tidig ålder. Bara senaste veckan har jag tillsammans med Bonnkapälle spelat två gånger för utbytesstudenter och det svenska mottagandet av dem tyckte jag skedde med ett bra språk.

Vi svenskar är inte i allra högsta topp när det gäller språkkunskaper längre men de är väldigt mycket högre än genomsnittet i Europa, är min summering

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Språktankar (till Bloggplock)

Språk och framförallt svenska språket är något som jag är väldigt intresserad av, därför passade ämnet språk på bloggplocket väldigt bra. När nu ämnet ändå kom upp tänkte jag göra en liten följetong med ämnet språk (likt min pågående musikföljetong) om mina tankar och funderingar kring språk. Tiden är väldigt knapp till bidragen till bloggplocken ska vara inne, men något eller några inlägg borde jag hinna med innan sluttiden. O

I det här första inlägget i språkföljetongen tänkte jag bara ge några tips på ”lär dig mer” saker. Och allt är skapelser av Fredrik Lindström. Han är en av de få personer som fått oss svenskar att fundera över vårt språk. Både i böcker, radio och tv- serier. Hans språkfilosofier och funderingar är verkligen tänkvärda och faktabaserade.

Har man varken sett ”Värsta språket” eller ”Svenska dialektmysterier” föreslår jag att ni försöker få tag på alla program och tittar på dem. De är otroligt bra.

Uppskattar man mer att läsa böcker är hans två böcker ”Världens dåligaste språk” och ”Jordens smartaste ord[1] verkligen läsvärda. Själv har jag båda och de är riktigt bra, två moderna böcker om språk som dessutom är skrivna med glimten i ögat.


[1] Länkarna leder till Bokus där man kan köpa böckerna till ett bra pris, 46 kronor styck.


Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5/06/2006

Sandslott. Som är otroliga.

Via ett tips av Solid Block of Ise hittade jag den här sidan- världsmästerskapen i sandslottsbyggande. Eller snarare sandskulptursbyggande. Resultaten är makalösa. Behöver jag säga mer? Besök sidan och njut!



Andra bloggar om: , ,

5/02/2006

Så som i himmelen

Det här är en liten recension av filmen Så som i himmelen av Kay Pollak. Jag såg den för ett nån vecka, har haft den ett tag men inte tagit mig tid till att se på den förrän nu. Anledningen till den plötsligt uppkommande tiden var att jag blev sjuk.

Jag är helt frälst av den faktiskt. I och för sig är de flesta filmer om musik bra men den här var ruskigt bra. Inte konstigt att Kay Pollak ville göra filmen. En lite resumé...

Daniel är en känd dirigent och musiker som har turnerat världen runt. Tillslut jobbar han dock för mycket och får inte uttryck för de känslor som han vill, han får en hjärtattack och måste vila. Därför beger han sig till sina barndomstrakter uppe i Norrland. Varför vet han inte men han gör det och köper den gamla folkskolan där. Alla känner till hans namn men eftersom han bytt efternamn så vet ingen att han ursprungligen är därifrån. Men alla är vänliga till en början även om han inte uppskattar att alla vill ha musikalisk hjälp. Efter ett tag inser han att det kanske inte vore så dumt att hjälpa till musikaliskt ändå. Så han söker den tomma kantorstjänsten och börjar leda den lilla kyrkokören. Det är genom det steget och genom de personer som är med i kören som han börjar skaka om byn lite. Kören gillar honom men både kyrkoherden och vissa andra manliga personer blir avundsjuka och det leder till både det ena och de andra.

Tillslut avskedar kyrkoherden Daniel och därmed förlorar han även nästan hela församlingen. Kören följer dock med Daniel och de övar i hans hus istället. Under hans drygt 200 dagar som körledare hinner han också skapa mycket. Åt det bättre hållet.

När Gabriella (Helen Sjöholm) sjunger ”Gabriellas sång” (låten som ursprungligen kommer från Kristina från Duvemåla) är det utan tvekan att man ryser. Ett av de finaste ögonblicken i filmen. Två minuter som jag ser som en riktigt favorit när det gäller filmscener. Utan tvekan.

Det Daniel vill uppnå med sin musik är inte storhet. Han vill skapa en känsla som innesluter alla våra sinnen. Första gången han upplevde det var när han dirigerade vid 19 års ålder och hela salongen släcktes ned totalt. Trots det fortsatte orkester att spela och då fick verkligen alla sinnen vara med för att kunna göra det. En till gång fick han uppleva i slutet av filmen, som förövrigt är riktigt bra.

I Så som i himmelen finns många olika karaktärer av personer och historien känns nästan sann. Den är snyggt filmad och skådespelarna gör storinsatser allihop. De skådespelare jag ser som bäst i filmen är självklart Michael Nyqvist som Daniel, Helen Sjöholm som Gabriella, Frida Hallgren som Lena och Lennart Jähkel som Arne. Frida Hallgren som fick sitt genombrott genom filmen var faktiskt riktigt riktigt bra. Utan henne hade filmen inte blivit vad den var. Och utan Helen Sjöholms otroligt vackra sångstämma hade filmen inte heller kunnat bli möjlig.

Filmen var otroligt bra och den måste ses om någon inte sett den. Känns som om jag är den sista i hela landet som inte sett den. Den bästa svenska film jag sett på väldigt länge. Det finns bara ett ord för filmen – underbar!

Köp denDiscshop.

Mer:
Wikipedia om filmen
Officiella hemsidan


Andra bloggar om: , , , , , , , , , , ,

SVT kommenterar?

Tidigare idag fick jag denna kommentar på mitt förra inlägg:

S anklagas för muslimskt röstfiske

I KVÄLLENS UPPDRAG GRANSKNING 2 maj:

"I andra delen av vår reportageserie om islam och integration granskar vi de muslimska riksförbunden och särskilt Sveriges Muslimska Råd, med högkvarter i en av landets mest kända moskéer, Södermoskén i Stockholm. Det är en organisation vars tongivande företrädare förespråkat sharialagar för muslimer i Sverige. Och som visar sig ha ett tätt samarbete med socialdemokratins kristna grupp Broderskapsrörelsen. Röstfiske hos en odemokratisk rörelse, tycker kritikerna."

Efter programmet kan du ställa frågor direkt till redaktionen - chatten startar klockan 21.

Tisdag 2 maj, 20.00, SVT1

http://svt.se/granskning


Är det månne så att SVT har skrivit det? Vilka andra skulle tjäna på det? Det är en gåta för mig. Jag vet att det kallas någonting men just nu är det tomt i huvudet. Jaja.

Andra bloggar om: , ,