3/12/2006

Två nötcreme och en moviebox

Jag har läst boken "Två nötcreme och en moviebox- hisnande generaliseringar om vår uppväxt i DDR- Sverige", som är skriven av Filip Hammar och Fredrik Wkingsson. Därför tänkte jag skriva en liten recension eller vad man ska kalla det...

Ni som inte läst boken undrar säkert vad de menar med "DDR- Sverige". Detta förklaras bäst med författarnas egna beskrivningar:

Enkelt uttryckt är Sverige "det gamla Sverige". Ett förstatligat Sverige. Ett Sverige utan riksbögar och utan Lunarstorm. (...)

DDR-Sverige= moviebox
Dagens Sverige= Inspelningsbar DVD
För att göra en lång historia något kortare handlar boken om hur 70-talisterna upplevde sin uppväxt. Eller åtminstone författarnas syns på sin uppväxt som 70-talister... Det är alltså inte en bok om 50-60 talisternas uppväxt (som Jonas Gardells böcker..) eller 80-90 talisternas uppväxt i Lunarstorm Sverige. En bok om mitten av 70-talet till år 1993.

Humor i tankeväckande form skulle jag vilja kalla boken, som handlar om den tiden precis för min egen uppväxt. Minnen, funderingar och humor i perfekt blandning.

Boken är skriven på ett roligt sätt och de använder många listor och egna berättelser som kommer emellan den vanliga texten rätt som det är. Och jag måste säga att de verkligen är ena hejare på att skriva rubriker till kapitlena. Klart man blir sugen på att läsa vidare när rubriker som dessa förekommer:

-Det måste ha varit kåt stämning på föräldramötena


-Håret! Huden! Musklerna!


-Falskleg, Happy hour & krossade förhoppningar
(Ytterligare ett bevis till att sex och nakna kroppar alltid lockar det största intresset...)

För att inte missa det suveräna sista kapitlet i boken:

-Hur Jack Killian och Gunde Svan tog kål på våra efterföljare

Som ni märker gillar jag boken. Alla har vi olika humor, men den här humorn passar helt klart mig. Det man ska tänka på är det att den är skriven av två killar. Boken skildrar inte direkt 70-talisternas kvinnliga delar. Dessutom kommer killarna från två småstäder. Mycket av ironin och sarkasmen kanske inte klingar i tjejers öron och till viss del inte heller i storstadsbögens öron (ursäkta uttrycket..).

Skitsamma, de flesta får ut något av boken. Så läs och njut.

Boken finns till bra pris (och dessutom med nya förord av en viss person..) hos Bokus.

Andra bloggar om: , ,
Beastwear.se