Idag är det internationella kvinnodagen och dagen till ära har Östgöta Correspondenten (Corren) hela förstasidan fylld av rubriken ”Ojämlikt 2006” och två bilder där det står killar från EL-programmet på gymnasiet på ena bilden och tjejer från omvårdnadsprogrammet på den andra. Två linjer där det nästan uteslutande är endast personer från det ena könet som läser på respektive linje.
Och det är väl inte svårt att tänka ut vilken av linjerna som är man- dominant respektive kvinnlig?
Så långt är det inget konstigt. Killar gillar att hålla på med teknik och el och tjejer gillar att pyssla om andra människor, det är så vi är skapta. Det som däremot kan vara lite ojämlikt är det att killarna på el-programmet räknar med en ingångslön på 25 000 direkt efter gymnasiet. Tjejerna på omvårdnadsprogrammet räknar med 17 000 i ingångslön.
Så långt kan även jag tycka att det är ojämlikt. Men jag kan även förstå att det blivit ett sådant gap mellan dessa två yrken. Elektriker jobbar ofta för privata företag, eller har egna och har därigenom mycket lättare att få högre lön. Sköterskor (undersköterskor i det här fallet) däremot jobbar nästan uteslutande inom den statligt finansierade vården och har därigenom därför svårare att förhandla sig till en bättre lön. Det finns också väldigt många fler sköterskor än elektriker. Nischade yrken ger högre lön, om det finns marknad för de.
Och ärligt talat visste nog de som valde omvårdnadsprogrammet att lönen inte skulle vara den bästa…
Något som däremot gör mig lite irriterad är det att Patricia Bergman (ordförande i RFSL Linköping) påstår att ”Det pågår ett ständigt förtryck av kvinnor” och att ”alla kvinnor skapar strategier för att klara av situationer där samhällets förtryck av kvinnor blir tydligt”. Det är så typiskt att det är en lesbisk, korthårig, extrem feminist som uttalar sig om hur uselt samhället är för kvinnor.
Ärligt talat, kvinnor har det inte mycket sämre än män. Och är det verkligen mannen som normalt styr familjen? Troligtvis inte idag. Snarare tvärtom.
Att det råder ett ständigt kvinnoförtryck är något jag inte riktigt håller med om. Kvinnor är kanske de som ofta råkar illa ut, men om man verkligen tänker efter händer det nog lika ofta för män.
Men männen får inte göra sin röst hörd och klaga. Det kan ju verka svagt.
Däremot håller jag med henne (och många fler om) att det är få kvinnor som får sin röst hörd. Mycket skulle vara till det bättre om även kvinnor fick bestämma fler saker (till exempel hur stadsnät läggs, hur ett bostadsområde ska vara eller ett företags strategi).
De som får mest respekt och som har lättast att bli höga chefer är långa män med kort hår och som pratar tydligt.
Det är sant.
Långa personer har, och i synnerhet män, enklast att få högre befattningar inom ett företag. Sen att den där korta väldigt flitiga och duktiga tjejen egentligen är bättre meriterad tänker ingen på.
Vi korta har det inte lätt, även om vi är killar…
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home