2/27/2006

Ett bedårande barn av sin tid

Det är få som kan skriva låttexter på svenska lika bra som Magnus Uggla. Uggla kan man nästan säga för vidare arvet från stora svenska språkmästare som Carl Michael Bellman och Karl Gerhard. Tidigare har Uggla hyllat Bellman bland annat genom hans låt ”Varning på stan enligt Bellman” som är ett riktigt mästerverk enligt mig. Nu har han dessutom uppfyllt en dröm genom att spela in en CD där han sjunger Karl Gerhard.

Det är ingen umpa dumpa disco- rock på rockugglans gamla manér. ”Ett bedårande barn av sin tid” är inget mindre än en hyllning till Karl Gerhard från Uggla. Och visst gör Uggla det bra. Revykungen själv hade säkerligen varit rörd över skivan.

Låtarna görs sig nog egentligen bäst på sin ursprungliga plats, i någon av Karl Gerhards revyer. Alla låtar skulle göra succé live, med lite skådespel också. Men nu är det enbart en CD och den är helt klart bra. Även om den nog inte tilltalar stora delar av Ugglas vanliga publik. Lyssna på en av låtarna innan ni köper CDn är mitt tips…

Men gillar man och kanske framförallt förstår ironin i texterna är skivan riktigt bra.

Just det där med att förstå är ganska viktigt. Har man inte så bra kunskap i ämnena musik och historia är nog skivan ganska svår att förstå. Självklart är den bra ändå, men vissa låtar kräver en viss förkunskap.

Skivan rekommenderas varmt, men jag skriver som de gör på vissa filmer på biograferna.

OBS: Skivan rekommenderas från 15 år.

Beastwear.se