3/22/2006

Vi svenskar är inte vågade vi..

När vi skickar iväg någon som Carola till Eurovision Song Contest, då är vi allt lite fega.

Men det var väl ingen nyhet?

Vi svenskar har sedan länge varit rädda för ”det onormala”, det som sticker ut och för sånt som kan verka en smula humoristiskt. Detta har vi visat öppet under lång tid nu. Förutom att vi inte skickat iväg en enda låt till ESC som inte är en helt vanlig schlager på jag vet inte hur länge så har vi inte krigat de senaste 200-300 åren. Vi är ju rädda… Så vi är neutrala trots att vi har norra Europas största armé.

Det är exakt samma rädsla som gör att föräldrar inte vill se sina barn sticka ut från mängden. För vem vill ha en punkrockare som son/dotter?

- Herregud, vad ska väninnan säga?

Likadant är det när det gäller politik. Av rädsla röstar man likadant år efter år. Och ingen vågar säga att någon politiker gjort något fel. Trots att tusen och åter tusen personer vet och tycker så.

Rädsla.

I Storbritannien vågar man sannerligen säga vad man tycker. ”Få bort Svennis” eller ”Blair ditt lilla rötägg, varför är du så dum för?” är inte allt för ovanliga kommentarer som härjar fritt i det land som faktiskt liknar vårt eget ur många synvinklar.

Vi däremot, vi vågar knappt prata med grannen.

Det är av samma anledning som fildelnings och piratkopieringsdebatten ses med så fundersamma ögon. Det är några som vågar säga vad de tycker och samtidigt faktiskt försöker göra något åt situationen. Hemska tanke, tänker Svensson svensken.

Vara tyst kan ha sina fördelar. Ingemar Stenmark gick det rätt bra för ändå (eller kanske delvis på grund av det?). Men vi måste börja prata- kommunicera.

Annars kommer vi som land fortfarande vara styrt av sossar om sex månader…

- Som vanligt.

Andra bloggar om: , , ,

4 Comments:

Anonymous yastory said...

Trams trams trams. Prat prat prat. VAD vill du att svenskarna/medborgarna/konsumenterna ska göra? Rösta på vaddå. Ok. inte DET inte DET inte DET. MEN VADDÅ?

3/22/2006  
Blogger Henrik said...

Jag tycker itne att Roger Pontare var något "svhlageridial" när vi skickade iväg honom. Sen har ju konstiga band som östen emd resten och bransta city släckers kommit till svensk final, det är väl itne såååå fegt va? ;)

3/22/2006  
Blogger agaton said...

Till svenska finalen ja. Jag pratar om att skicka musiker till ESC... Det jag hela tiden påpekar är det att vi är så rädda. Istället för att frågesätta direkt mumlar man med kompisen efter istället.

Så enkelt är det. Vi måste sluta tro att vi är så öppna och trevliga...

3/22/2006  
Anonymous T.D! said...

Du har så rätt. Så jäkla rätt. Speciellt det här med fildelningsdiskussionen.

3/23/2006  

Skicka en kommentar

<< Home

Beastwear.se