5/23/2005

Kroatien..

Alla kan ju inte alltid ha rätt, inte ens jag. Jag erkänner- jag hade jättefel.. Om ESC alltså..

Jag har ju även varit på klassresa i Kroatien och det måste man ju även skriva en liten text om! Jag skulle vilja skriva en relativt kort text om våran resa för ca 95 000 kr, för 30 personer i 5 dagar..

Det började att krångla lite grann i Tyskland, där vi hade mellanlandning. Vi hade en väntetid på 7 h vid den trevliga (*iro*) flygplatsen Frankfurt Hanh. Det värsta var nog att vi fick checka ut bagaget när vi kom dit och hade därför hela vår packning i våra händer. Det har jag aldrig behövt vara med om förut... När vi sedan går på planet så är det fri sittning. (Skoj,skoj).. Tillslut landade vi iallafall i Klagenfurt (Österrike) där det stod en buss och väntade. Den bussen var nog det som jag var mest positivt överraskad av under hela resan. Beräknad ankomst till Pula var 22.00. Vi kom fram 01.00... Väl därnere så hade vi det trevligt och vi bodde på ett helt okej hostel i Pula. Badkruka som jag är badade jag inte, men nästan alla andra av mina klasskamrater gjorde det. Utflykter av olika slag gjorde vi nästan varje dag och bla så besökte vi en känd droppstensgrotta i Slovenien (som ligger endast 3-4 h bilresa från Pula). Jag måste dock varna för att det blir mycket vitt bröd som äts. Känns som om det enda vi åt därnere var vitt bröd som vi svalde ned med Coca Cola.. Sista natten bodde vi i storstaden (och studentstaden) Zagreb! Att det var en studentstad såg vi inte minst på att det fanns massor härliga tjejer att titta på, tillskillnad från Pula där vi undrade om det kunde finnas fulare kex.. Nöjd med resan är jag dock, och tur är väl det..


Vy över Pula, där vi bla fick se gladiatorspel på den antika teatern..


Mitt i City, med en av flera triumfbågar...

5/21/2005

ESC

Eurovision Song Contest är ett ganska konstigt fenomen. Länderna skickar den de vill ska representera sitt land i en musiktävling, där hela Europa deltar. Vet inte riktigt varför alla länder i öst ska vara med för, de röstar ju ändå bara på varandra och så har de antagligen världens sämsta smak för musik...

Men att tävlingen blivit för stort vet ju redan alla. Men vad har egentligen hänt med musiken och artisterna? Litauen har svenska låtskrivare.. Det känns lite uppochned vänt. Andra år nu på 2000- talet har svenska artister representerat andra länder. Det är fel! Visst, länderna ska inte behöva använda sin allra traditionsrikaste musik för att vara med, med joddlande och nationalsånger men en egen artist kan ju till och med lilla landet Andorra vaska fram lätt som en plätt. I år känns hela tävlingen lite tråkigare än den gjort de senaste åren..

... Men i år har vi iallafall en riktig vinstchans enligt mig! Jag trodde på "Las Vegas" ändå från det att jag hörde den första gången och jag tror den kan ta hem hela rubbet i år. Alla tippar den dåligt men den är den enda riktiga showlåten vi har haft på oerhört länge! För att vinna måste det nämligen vara en riktig show, det visade inte minst förra årets vinnare av ESC. Att vi visar upp en riktigt duktig musikalartist som Martin Stenmarck är ju heller inte så dumt. För det är de som är sveriges bästa sångare! Lena, släng dig i väggen.. Den enda nackdelen i år är att sveriges bidrag hamnade precis mitt i startfältet, som 14:e låt. Det kan göra att man lätt glömmer bort att ringa på just den... Men eftersom den är så bra så kommer den ändå att vinna!

5/08/2005

Bloggstafetten går vidare..

Nu har jag lämnat över stafettpinnen till Örnkoll som har fått ämnet "Varför vi ska ha monarki". Det kan bli intressant läsning. Min syn på det kommer jag att publicera här när han skrivit sitt inlägg. För övrigt vill jag tipsa mina besökare/ läsare om att ni bör använda http://aagaton.blogspot.com istället för http://www.aagaton.tk. Tokelau- domänen skapar nämligen en inledning innan man kommer till sajten som både ger ett oseriöst intryck och en irritation....

5/07/2005

Varför kultur gör mig till en bättre människa...

Blev mitt ämne i bloggstafetten av "svensson svensson". Så här kommer min lilla text om det trevliga ämnet...:

Kultur är det viktigaste i ett samhälles uppbyggnad. Man kan inte leva utan kultur, på något sätt har man det bara. Därför är det inte speciellt konstigt att många intresserar sig för det och det på många olika sätt. Det märks bra på alla bloggar där majoriteten utan tvekan är bloggar som behandlar och bevakar kultur. Att folk har ett kulturintresse är ju i princip samma sak som att folk är intresserade av att roa sig, umgås, njuta och allting annat som man kan få ut av kulturen. Ordet kultur kan ju ha flera olika betydelser. Men alla är sammanhängade på nåt sätt. Musik är en typ av kultur, liksom Portugal har en kultur. Låter det konstigt? Det gör det inte för mig. Musik är en del av Portugals kultur helt enkelt! Fast så enkelt är det väl inte.. Nej. Ett lands kultur handlar mer om hela landets och dess invånares historia, tankar och vanor. Musik är ju en del av detta, men är nästan helt fristående på något sätt. Det är svårförklarat men alla har nog en tanke och lite vetskap om ämnet.

Den kultur man normalt kommer i kontakt med är den vardagliga med musik, film, teater och annan kulturverksamhet som finns i vårt avlånga land. Att film är kultur kan ju diskuteras men i de allra flesta fall tycker jag nog faktiskt att det är kultur. Lasse Åberg och Sällskapsresorna med honom är lysande exempel på det. De visar verkligen Sveriges kultur. Lasse som för övrigt, tycker jag, är svensk kultur.. Och filmhistorien visar helt klart att kultur och film hör ihop. Världens mest fantastiska, mest citerade och allra mest ihågkomna är musikalerna som blivit till film. Grease och Hair är enligt mig världens bästa filmer. Mary Poppins är egentligen inte dålig den heller. Filmhistoria är utan tvekan Star Wars, men jag tycker utan tvekan att både Hair och Grease är mer fantastiska. Nu höll jag också på att glömma Cats, som är oerhört bra. Vi behöver kulturen i vilken form den än är...

När jag tänker på hur jag möter kultur på alla olika sätt så finns det en del att ta av. Vi är en familj som reser mycket och därför har vi fått möta många kulturer på det sättet. Vi reser nästan aldrig med charterresor och det är ett tips till er alla; res reguljärt och få se ett lands kultur och inte bara en turistort med bad. Annars så möter jag kulturen främst genom musiken. Jag spelar i en blåsorkester, en symfoniorkester och så sjunger jag i en kör. Då behöver man inte ens lyssna på sin mp3 för att komma i kontakt med musiken. Men det gör jag också... Simon and Garfunkel är egentligen helt fantastiska musiker och sångare. Musikgeniér utan tvekan. Bridge over troubled water och the Sound of Silence är helt fantastiska låtar. Men Magnus Uggla har garanterat bättre näsa för hits och för enkla, lättlyssnade låtar.. Det gillar jag med honom.

Teater är en annan kulturdel av mitt liv. Min lillasyster är jätteduktig skådespelare (hon är 14år) och ska spela med bla Eva Rydberg och Claes Malmberg i "Annie" (Nöjesteatern, Malmö) i höst. Även min mamma och min lillebror spelar teater, så jag kommer väldigt ofta i kontakt med teatervärlden. Teater är något av det viktigaste i kulturen och kan skildra ALLT. Till skillnad från tv så utspelar sig teater med duktiga skådespelare ("kulturmakare") och det är på riktigt på ett annat sätt. Hela Sveriges skådespelar- elit spelar helst teater. Deras insatser i film och tv-branschen gör de endast för pengarnas skull. Det är på teaterscenen de vill stå. Och visst är det fantastiskt att se på teater, en musikal eller att själv få vara med. Det är riktig kultur.

Men varför gör kultur mig till en bättre människa då? Jo, det gör mig levande. Allt i livet är nämligen inte ett spel. Sport må vara fantastiskt, men varken om jag utövar den eller hejar på så kan den aldrig göra tillfredsställd mer än för stunden. Kulturen är något som inte får förändras för fort utan det är meningen att den ska vara som den alltid varit. Det ska vara lika fantastiskt och tillfredställa exakt likadant som när Shakespeare levde. Kulturen är det enda som varje land har för sig själv. Världen må vara internationellt vänlig numer, men det beror i princip bara på att folk vill tjäna pengar. Alla världens länder kommer aldrig att ha en internationell kultur. Den kan säkert vara uppblandad av olika kulturer men stommen och grunden måste finnas kvar, annars har vi inget ursprung. Det är från kulturen vi har den mest intressanta historian. Den har utvecklat oss, världen och mig sedan paradisets dagar. Leonardo da Vinci är antagligen världens mest intressanta person, och historiens smartaste kulturgeni.

Låt kulturen utvecklas, men lägg för tusan inte ned någon mer teater eller museum. Vi behöver dem!


Tack Svensson Svensson för ämnet!

5/01/2005

uppdateringar..

Det har varit dåligt med uppdateringar på sistone, men nu ska det bli bättre snart. Ska dock på körresa på tisdag och nästa torsdag åker jag på klassresa till Kroatien. Så det kan bli lite långt emellan inläggen i värsta fall.. Ska vara med på bloggsafetten för första gången också. Mitt ämne får jag från Svensson Svensson och den som jag ska komma på ett ämne till är Örnkoll. Det blir nog roligt. Mer om det senare..

Några orelaterade länkar:
Svenska sajter
Active family
Active family blogg