7/10/2006

Arn blir film, den dyraste svenska sådana också

Jan Guillous böcker om tempelriddaren Arn har gjort succé. Nu blir de äntligen film.

ARN – filmerna om den svenske korsriddaren Arn Magnusson baserad på Jan Guillous framgångsrika böcker blir verklighet. Den första boken i trilogin om tempelriddaren Arn utkom 1998, en berättelse om framväxten av det som vi idag kallar Sverige. I berättelsen blandas fiktion med historiska fakta och refererar till både riktiga händelser och personer under denna tid.

Med en budget på 210 miljoner kronor blir det den mest påkostade produktionen i svensk filmhistoria. Romansviten kommer att delas upp i två långfilmer med inspelningsstart under december 2006.

År 1150 föds Arn Magnusson på Arnäs gård i Västra Götaland. Han uppfostras i kloster och blir en bildad ung man och en skicklig krigare. I Cecilia möter han den stora kärleken, en kärlek som gör dem till offer för striden mellan den andliga och världsliga makten. Cecilia spärras in i kloster och Arn skickas som tempelriddare till Det Heliga Landet där kriget rasar mellan kristna och muslimer. När Arn återvänder hem måste han kämpa för sin kärlek och det som har blivit hans livsmål: att ena Sverige till ett enda rike.
Biopremiär blir december 2007 för första filmen, medan andra filmen kommer ha premiär hösten 2008.

Andra bloggar om: , , , ,

5 Comments:

Anonymous H enke said...

Yes! Fan va kul :D

7/10/2006  
Anonymous Lars Anders Johansson said...

Förhoppningsvis gör sig hoistorierna bättre som film än som romaner. Jan Guillou är en kompetent journalist och en helt ok thrillerförfattare, men någon historiker är han inte och framförallt ingen författare av historiska romaner. En annan författare som skrivit helt lysande om svensk folkungatid, men som inte heller är någon historiker (dock gör han heller inte anspråk på att vara det) är Verner von Heidenstam. Har du ännu inte läst "Folkungaträdet" så rekommenderar jag den varmt!

jag tror dock att en filmatisering, förutsatt att dne blir bra, av Arn-böckerna, kan betyda mycket för intresset för den svenska historien, vilket är positivt.

7/11/2006  
Blogger agaton said...

Ja, historia är väldigt viktigt. Ett av mina starkaste ämnen faktiskt :P...

Jag har tyvärr inte läst böckerna men nu blir det väl att läsa "Folkungaträdet" nån gång, kanske framåt hösten...

Arns rike tyckte jag var riktigt bra på tv4. Hoppas att filmerna blir minst lika bra!

7/11/2006  
Anonymous Lars Anders Johansson said...

"Folkungaträdet" är inte en historisk återgivning, men Heidenstam har å andra sidan inte såna anspråk (kanske något som Guillou och Brunner borde lära av) - däremot är det en helt fantastiskt stämningsfull roman om tiden för Sveriges kristnande och framväxten av ett enat kungarike.

7/11/2006  
Blogger agaton said...

Okej. Om du rekommenderar den så låt gå för det ;)...

7/11/2006  

Skicka en kommentar

<< Home

Beastwear.se