2/28/2007

Bildt - bra! Media - vad håller ni på med?

Dagens största debatt i bloggosfären och media har utan tvekan varit Carl Bildts bloggande. Det började med en debattartikel i DN skriven av den förre chefredaktören för Svd, Bertil Torekull. Han menade på det att det inte går att svamla ur sig privata och offentliga uttalanden bara hipp som happ när man är utrikesminister. Nej, då ska UD granska och sköta kommunikationerna så att de hålls på en hög nivå.

Jag måste tycka lite synd om Bildt. Först går han och blir anklagad för sina privata affärer (som inte får förknippas med sina politiska uppdrag, även om jag förstår problematiken när det ligger ett gasledningsbeslut och väntar på hans bord) och så kommer helt plötsligt media och kritiserar honom för att han bloggar. Å andra sidan tror jag att både jag och han ser ironin i det hela, för medierna skjuter sig själva i foten.

De om några borde värna om yttrandefriheten och hylla de politiker som inte låter sig tryckas ned av dem själva, utan fortsätta påpeka att mediesamhället fungerar. Det var inte länge sedan det också var på tapeten på DN Debatt, faktiskt så sent som den 20:e januari.

Rickard Falkvinge, Piratpartiets grundare, har en bra poäng på sin blogg:

En chefredaktör går ut och tycker att det är samhällets förfall att tidningarna inte längre får stå som gatekeepers för informationen, utan att politikerna nu kan prata direkt med tidningarnas forna läsare.
Att Bildt sålde sina gasaktier var en sak. Medierna kan dock INTE kräva att han slutar blogga. Carl Bildt kan inte förbjuda någon att skriva. Medierna kan inte förbjuda honom att skriva heller. Så enkelt är det.

Ärligt talat borde fler göra detsamma. Blogga. Carl Bildt har gjort det länge nu, men tidigare på engelska. Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin - ta efter nu. Vi behöver fler öppna kommunikationer mellan folket och politiker. Ni är trots allt valda av oss, inte av några gamla chefredaktörer som är rädd för att tidningarna inte ska få ensamrätt till information.

Sveriges politik ska styras öppet och utan krusiduller. Folket ska kunna hänga med i vad som händer i riksdagen, regeringen och de olika utskotten både på en lokal, riks- och internationell nivå. Något som verkligen inte uppfylls idag. Idag är den öppenhet vi får endast från medierna och det enda som är vettigt, det kommer fram före och efter valen.

Nej mer öppenhet åt folket. Företag eftersträvar idag öppenhet på ett helt nytt sätt. Man vill låta konsumenten stå i centrum och säga sitt. På så sätt skapas hela tiden produkter och tjänster efter vad konsumenten eftersträvar och har viljan att använda. Boken ONE av Stefan Engeseth (mycket bra bok, rekommenderas varmt!) handlar just om det. Jag rekommenderar regeringen, gamla chefredaktörer och Bildt att läsa den. Då kommer ni börja blogga som tokar allihop!

Så forsätt du Bildt! Jag gillar både dina ironiska privata inslag och dina skildringar av UD. Keep going on, som det heter på engelska!

Andra bloggar om:,,,,,.

Etiketter: , , , ,

Beastwear.se